Zizek: De e-scooter, ik was duidelijk onmiddellijk verliefd

Een paar decennia geleden was een beweging genaamd “Shindogu” erg populair in Japan. Shindogu is de kunst om objecten te maken die nutteloos zijn in hun hyperfunctionaliteit: Glazen met kleine ruitenwissertjes, zodat je zelfs in de regen duidelijk kunt zien, een lippenstifthouder met boter, zodat ik een sneetje brood zonder mes kan besmeren, een naar boven gedraaide paraplu met een waterreservoir, dat je niet alleen beschermt tegen de regen, maar je ook van vers water voorziet. Door deze procedures wordt de bekommernis om technologie net een middel om zich te distantiëren en te bevrijden van technologie. Er zijn tientallen boeken met foto’s van deze objecten gepubliceerd. Ik heb er nog steeds enkele van op de plank liggen, ik blader erin om in slaap te vallen.

De aantrekkingskracht van Shindogu ligt in de erotische aantrekkelijkheid van dergelijke nutteloze ingewikkeldheden. Is het niet de bedoeling van het erotische samenspel om dingen te compliceren die eigenlijk veel directer en makkelijker te realiseren zijn? Of, met andere woorden, is menselijke seksualiteit (in tegenstelling tot paring bij dieren) niet gebaseerd op de transformatie van mislukking naar succes? Aangezien Frankrijk het land van liefde en verleiding is, is het geen wonder dat de Franse keuken, het paradigma van de gastronomie, ook op deze manier werkt. Hebben veel van de beroemde gerechten niet hun oorsprong in het feit dat er iets misging toen ze een normaal gerecht wilden koken, en vervolgens begreep dat deze mislukking kon worden verkocht als een succes? Ze maakten normaal gesproken kaas, maar toen werd het bedorven en rook het slecht, en ze begonnen dit gedrocht (volgens de gebruikelijke normen) aantrekkelijk te vinden. Of ze produceerden wijn op de gebruikelijke manier tot er iets mis ging met de gisting en ze dus  champagne begonnen te maken.

 

Werkt onze seksualiteit niet op dezelfde manier? Er loopt iets vreselijk verkeerd, bekeken vanuit het proces van instinctieve paring, maar dit falen wordt dan aangeprezen en gecultiveerd als een bron van nieuw seksueel genot. Kunnen we ons iets dwazer voorstellen (vanuit het oogpunt van succesvolle voortplanting) dan de traditie van de hoofse liefde, waarin de uitvoering van de seksuele daad eindeloos wordt uitgesteld? Hoe kan hoofse liefde een model worden van gecultiveerde erotiek? En wat moeten we denken van de perverse spelletjes waarin een bepaald object of gebaar, dat beperkt moet blijven tot een ondergeschikt moment tijdens het voorspel, net het middelpunt wordt van de libidinale intensiteit en de grote voortplantingsdaad overschaduwt?

 

Nee, ik heb mijn verstand niet verloren. Toen ik voor het eerst een elektrische scooter op straat zag, zag ik het als een nieuwe versie van Shindogu aan, een belachelijk, hypercompliceerd speelgoed. In mijn thuisland heeft de term “fietsen” eveneens de vulgaire connotatie van een man die geslachtsgemeenschap bedrijft. De elektrische scooter doet me meer denken aan een elektrische dildo die bewegingen voor me maakt, lui als ik ben. Ik hoop dat het duidelijk maakt waarom ik meteen verliefd werd op de elektrische scooter. Het is natuurlijk een puur intellectuele liefde, die ik in het echte leven nooit zou gebruiken, maar het heeft onmiddellijk herinneringen opgeroepen aan mijn maoïstische jeugd, aan duizenden fietsen op de straten van Peking: een grote stad waar particulieren geen auto mogen bezitten, maar waar iedereen een elektrische scooter heeft en je langzaam naast elkaar rijdt, woorden en glimlachen uitwisselt en de vervreemding van het autorijden waarbij de anderen de aartsvijanden zijn, overwint.

 

Ik ben me bewust van de gevaren en beperkingen van elektrische scooters en steps. Veel ouderen of gehandicapten zijn uitgesloten, ongelukken doen zich voor. Men kan verbeteringen aanbrengen, zoals het verlagen van de snelheid van de steps en de scooters tot 30 km/u, maar vooruitgang heeft altijd zijn prijs. Lenin heeft gezegd dat socialisme macht aan de sovjets plus elektrificatie is, mijn versie heet “socialisme is macht aan de sovjets plus elektrische scooters”.

 

Vertaald uit het Duits van https://www.faz.net/aktuell/feuilleton/slavoj-i-ek-ueber-e-scooter-klar-dass-ich-mich-sofort-verliebte-16283157.html

One thought on “Zizek: De e-scooter, ik was duidelijk onmiddellijk verliefd

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *